FİLOZOFLARIN KARNI
Michel Onfray
Can Yayınları
1. Basım 2010
ISBN : 978 975 071 232 6
160 Sayfa
Mide yoluyla felsefeye nüfuz etmek mümkün mü? sorusuyla başlıyor tanıtım. Şu şekilde devam ediyor:
"Michel Onfray, okuru alternatif bir felsefe yolculuğuna çıkarıyor bu kitabında. Gelmiş geçmiş en ünlü felsefecilerin düşüncelerini, sevdikleri yemekler üzerinden okuyor. Kant, Nietzsche, Marinetti ve Sade hangi yemekleri severlerdi ve bu yemekler onları nasıl etkiledi? Çiğ ahtapot yemeyi sevmese Diogenes uygarlığa düşman olur muydu? Rousseau sürekli süt ürünleri yemek zorunda olmasa azla yetinmeye bunca methiye düzer miydi? Kâbuslarında devamlı yengeçler gören Sartre, hayat boyu kabuklulardan tiksinmesinin bedelini ödemedi mi?
Onfray kışkırtıcı, eğlenceli sorular soruyor Filozofların Karnı'nda: Acaba zihnimiz kadar midemiz de düşünür mü? Tarihimizi, özellikle düşünce tarihimizi hakkını yediğimiz midemizle bir kez daha düşünmek yararlı olmaz mı?
Filozofların Karnı, felsefeyle ilgilenen okurlar için bambaşka bir tat; felsefeden korkanlar içinse lezzetli bir başlangıç. Belki de Marx'ın önermesi doğrulanıyor böylece: İnsan ne yerse odur"
Bu kış oturup bu yaratım süreci nasıl olur, filozoflar ne yer ne içer, nasıl yaşar, ne hisseder diye düşünürken bulduğum kitaplardan biri daha. Tabi kitap Kant şunu yerdi, Nietzsche şunu içerdi şeklinde bir kitap değil. Yeme içme kültürü üzerinden bir sorgulama ve değerlendirme söz konusu. Bazı yerlerde anlamakta güçlük çektiğimi söyleyeyim. Fakat çok enteresan bir yaklaşım olmuş.
Ne yiyip içmemiz gerektiğine dair her kafadan bir ses çıktığı günümüzde genetiğiyle oynanmış tohum meselesi bir yanda, organik gıda pazarı (ne kadar organik?) meselesi diğer tarafta. Bu kitapta ise henüz böyle dertlerin olmadığı zamanlara gidiliyor.
Ben kendi adıma "Bırak dağınık kalsın" felsefesini benimsedim. Yine de işlenmiş (refined) gıdalardan, gazlı içeceklerden uzak duruyorum;)
Kitap Değerlendirmesi: Nilüfer Şen
Yorumlar
Yorum Gönder